Två filmer jag rekommenderar dig att se om du ännu inte sett dem. Den första Jägarna kan man nog numera se som en svensk klassiker när det kommer till polis filmer. I båda filmerna spelas huvudrollen av Rolf Lassgård och i Jägarna 2 spelas ”Torsten” av Peter Stormare.

Den första filmen är baserad på ”Kalixhärvan” ett verkligt fall av organiserad tjuvjakt i Norrbotten. Ett tag fanns det planer på att göra en Hollywood version av Jägarna och först var Kjell Sundvall positiv till idén. Dock så ville de man göra en helt annan tolkning där filmen skulle utspela sig i Nevada öknen där cowboys skulle skjuta vildhästar för skojs skull. Detta fick Sundvall att ändra sig och det blev aldrig någon Hollywood produktion.

Jägarna – 1996

Jägarna 1

 

Handling

Erik återvänder hem till Norrland efter att ha jobbat som polis många år i Stockholm. Han flyttar in hos sin bror Leif på gården de en gång växte upp på. Eriks första fall blir att utreda den organiserade tjuvjakten på renar som skett den senaste tiden och som den lokala polisen nonchalerat. Den lilla byn som filmen utspelar sig i är korrumperad och Erik blir motarbetad även bland sina egna kollegor. Men fast besluten att fånga tjuvjägarna fortsätter han sin jakt och gamla vänner visar snart sitt rätta ansikte och Eriks egna bror blir en av de misstänkta.

Jägarna Trailer

Rollista:

Rolf Lassgård – Erik Bäckström

Lennart Jähkel – Leif Bäckström

Helena Bergström – Anna Sivertsson

Jarmo Mäkinen – Tomme Harela

Jägarna 2 – 2011

Jägarna 2

 

jägarna 2

Handling

Det har gått 15 år sedan Erik blev tvungen att lämna sin tjänst i Norrland. Ett brutalt brott får honom att ännu en gång återvända till sina hemtrakter. Det som till en början ses som ett vanligt rutinuppdrag blir till en mardröm Erik inte hade kunnat föreställa sig. Även denna gång verkar polisen vara inblandad då vanliga människor i byn inte vågar prata med Erik.

Jägarna 2 Trailer

Rollista:

Rolf Lassgård – Erik Bäckström

Peter Stormare – Torsten

Annika Nordin – Karin Johansson